A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малинівська громада
Запорізька область, Пологівський район

Всесвітній день боротьби з раком

Дата: 05.02.2024 14:17
Кількість переглядів: 37

Фото без опису

Загальна ситуація з онкологічними захворюваннями 

• Онкологічні захворювання на сьогодні є однією з найбільш актуальних медичних проблем людства. У 2022 році через онкологічні захворювання померло майже 10 млн. людей у світі, в Україні - 39 тис. та  було зафіксовано нових випадків раку близько 20 мільйонів у світі, в Україні – 93 тис.

Найпоширеніші типи раку це - рак молочної залози, тіла та шийки матки, ободової кишки і щитоподібної залози, шкіри, передміхурової залози, легенів, сечового міхура і нирки.  

Структура злоякісних новоутворень серед населення Запорізької області представлена: рак шкіри - 21,1%, молочної залози - 15,3%, тіла матки - 7,9%, ободової кишки - 5,8%, щитоподібної залози - 4,3%, прямої кишки - 4,5%, передміхурової залози - 4,6%, шийки матки - 3,7%, нирок -3,7%.

 

Профілактика онкологічних захворювань

• До 25% випадків раку викликають віруси гепатиту В і папіломи людини. Подбайте, щоб ваші діти пройшли вакцинацію від гепатиту В (гарантовано державою) та бажано вірусу папіломи людини, вакцинуйтесь самі.

• Ультрафіолетове випромінювання викликає до 90% випадків раку шкіри. Обмежте час перебування на сонці. Користуйтеся сонцезахисними кремами й окулярами.

• Для жінок: за можливості годуйте своє немовля грудьми. Це знижує ваш ризик розвитку раку молочної залози.

• Використовуйте бар’єрну контрацепцію.

До факторів ризику розвитку раку також належать тютюнопаління, надмірне вживання алкоголю, нездорове харчування, низький рівень фізичної активності, надмірна вага та забруднення повітря. 

Дбаючи про здоровий спосіб життя ви знижуєте ризики захворіти!

 

Раннє виявлення онкологічних хвороб

• Українцям доступні скринінгові обстеження найпоширеніших видів раку, які можна зробити безоплатно за програмою медичних гарантій за направленням сімейного або профільного лікаря, зокрема, це - мамографія (скринінг раку молочних залоз), ПАП-тест (скринінг на рак шийки матки);  тест на приховану кров у калі й колоноскопія (скринінг раку товстого кишківника);  ультразвукова діагностика органів малого таза; дерматоскопія атипових родимок; аналізи на гепатити В і С. 

• Обов’язково раз на рік відвідуйте сімейного лікаря та проходьте всі профілактичні обстеження, які потрібні вам за віком та станом здоров’я.

Лікування онкологічних хвороб

• Програма медичних гарантій покриває усі найважливіші види медичної допомоги на кожному етапі лікування, а саме:  консультації лікарів, лабораторні та інструментальні дослідження, оперативні втручання та відновлення після них, хіміотерапевтичне і радіологічне лікування, супровід в амбулаторіях або стаціонарах, необхідні для лікування препарати

• Хіміотерапевтичне лікування в Україні безоплатне. Щоб отримувати його необхідне направлення. Сюди входять консультації та супровід лікаря, медсестринський догляд, ліки, забезпечення компонентами та препаратами крові, анестезія, усі необхідні обстеження та аналізи.

• При радіологічному лікуванні держава забезпечує променеву терапію, медичні вироби для проведення радіотерапії та витратні матеріали, супровідну медикаментозну терапію. Якщо у медзакладі є лінійний прискорювач, гамма-ніж або кібер-ніж - проведення променевої терапії з цим обладнанням також включене в безоплатну допомогу.

• Якщо пацієнту з онкозахворюванням потрібне хірургічне втручання — воно покривається НСЗУ, тому є безоплатним для пацієнта. В це включена анестезія, всі витратні матеріали, обстеження і реабілітація після операції.

• НСЗУ оплачує медзакладам лікування пацієнтів. Так, на хіміотерапевтичне лікування 1 пацієнта до 18 років - близько 131 тис. грн, 1 дорослого – близько 36 тис. грн. На лікування онкогематологічних захворювань 1 пацієнта до 18 років  - майже 224 тис. грн, 1 дорослого – 61 тис. грн. Хіміопрепарати закуповуються окремо за іншою державною програмою. За радіологічне лікування 1 пацієнта - 51 тис. грн, коли заклади мають сучасне радіологічне обладнання, як-от лінійний прискорювач, гамма-ніж, кібер-ніж – 77 тис. грн.

З 2023 року для пацієнтів Національного Інституту раку також доступні всі пакети безоплатних послуг. 

З 2024 року до програми медичних гарантій додали пересадку кісткового мозку, якої часто потребують пацієнти з онкозахворюваннями крові. Наразі такі операції можна зробити у дев’яти медзакладах країни.

 

• Важливо пам’ятати, що вчасне виявлення раку значно збільшує шанси на одужання. Обговоріть із лікарем, які профілактичні обстеження вам потрібні за віком і станом здоров’я та вчасно проходьте їх.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь