Малинівська громада
Запорізька область, Пологівський район

ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБА ІНФОРМУЄ

Дата: 26.07.2021 12:39
Кількість переглядів: 830

Фото без описуАмброзія полинолиста - один із самих злісних бур'янів та алерген. Самий злісний бур’ян  для  посівів соняшнику , кукурудзи, овочів, багаторічних трав.

      Амброзія полинолиста  відноситься до родини складноцвітні або астрові.  Ця рослина південна, короткого дня. Обнорічний ярий  бур’ян, з  пізнім достиганням насіння, тому амброзія засмічує своїм насінням урожай пізньостиглих культур. Ця рослина росте  не тільки на полях, але й у садах, на городах, лісосмугах, садибах, насипах залізниць, а також на смітниках, витискуючи  звідти навіть такі типові буряни, як кропива, цикламена.

       Стебла й листя амброзії містять у собі до 0.15 %  малоцінного ефірного масла із запахом, схожим на запах деревію. Амброзію худоба не їсть, природних ентомофагів у неї не має, а шкоди від неї багато. Велике засмічування грунтів амброзією, пояснюється, що при густоті рослин до 1000 екз/м2, вона зацвітає лише чоловічими квітками, не утворює насіння, якщо поодиноко або рідко то такі екземпляри можуть дати від 3 до 100 тис.насінин,   воно зберігає здатність до проростання близько 5 років і більше.  Запилюється  за допомогою вітру і утворює дуже багато пилку, який під час цвітіння потрапляє в органи дихання і є причиною захворювання людей і тварин на так звану сінну гарячку. Свіжоззібране насіння  не  проростає,   вони знаходяться  в стані  біологічного   спокою близько  4 – 6  місяців, недозріле  насіння  здатне  дозрівати  - як у полі  так і в складах ,  коморах,    і  в  подальшому  проростати. Раніше стебла і листя амброзії використовували в народній медицині, як протигарячковий та тонізуючий засіб.

     Амброзія поширюється на території різно. На поля вона потрапляє, з осипання рослин, переноситься грунтом на колесах сільськогосподарських машин, на взутті людини, також  легко переноситься дощовими потоками, талими весняними водами, поширюючись таким чином по балках і ярах, по берегах річок на велику віддаль.

      Боротьба з шкідливим організмом  проводиться  агротехнічним, механічним і  хімічними методами.  До знищення  рослини призводить  лише її  викорінення, бо після  підрізання  стебла , вище кореневої шийки, рослина здатна    до швидкого   відтворення  наземної  частини, причому  утворює  декілька  стебел.   Механічне  скошування  рослин  амброзії  застосовують  після закінчення бутонізації  -  початку  цвітіння, коли зрізана рослина  вже не здатна  утворити продуктивні стебла, і  гине. На виробничих полях  в господарствах, за межами населеного пункту  застосовуються  гербіциди.   

     Враховуючи  велику шкоду  амброзії полинолисної  як для  сільського  господарства так  і для здоров»я  людей, боротьба  з нею  є  одним  з найважливіших  завдань  всіх землекористувачів. Порушення вимог  відносно  виконання фітосанітарних  заходів  щодо знищення амброзії  полинолисної  спричиняє  за  собою  накладання  штрафів  як на  посадових осіб, так і на  громадян  згідно  ст. 105 Кодексу   України  « Про адміністративні  порушення».

  Фото без описуПовитиця – це паразитнні квіткові рослини, які будучи стебловими паразитами, не мають ні листя ні кореня. На Україні поширено до 10 видів повитиць, всі вони є карантинними шкідливими організмами.

 Розвиток її проходе  на всіх рослинах: культурних, бурянах.  Можете її бачити на городах. На обочинах доріг, на сміттєзвалищах. 

Проростає насіння повитиці по спіралі поки не доторкнеться до рослини – господаря. Обвиваючи стебло рослини вона присмоктується  до нього спеціальними виростами –  гаусторіями.  Повитиця  відрізняється  великою живучістю, її відрізки завдовжки 5 – 12 см. на приживаються на рослинах, повністю.  На одному стеблі утворюється до 14 тисяч насінин. Які зберігаються в грунті  до 6 років.

Заходи захисту проти паразиту: очаги  уражених посівів потрібно скошувати із захватом двометрової зони до цвітіння буряну, з подальшим спалюванням.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь