Малинівська громада
Запорізька область, Пологівський район

ВПРОВАДЖЕННЯ ПОСЛУГИ ПАТРОНАТУ НАД ДИТИНОЮ

Дата: 21.07.2021 15:25
Кількість переглядів: 618

Фото без описуВ Україні з’явилася нова комплексна соціальна послуга, що дасть змогу якнайкраще врахувати інтереси дитини, яка залишилася без батьківського піклування, гарантувати їй сприятливе сімейне оточення, підтримати сім’ю на ранніх етапах кризи.

Сімейний патронат має певні переваги поряд з іншими формами надання прямої допомоги дітям:

? емоційна перевага: допомога дитині за будь-яких обставин зростати та розвиватися у сімейному середовищі, уникаючи потрапляння до інтернатних закладів. Основна ціль патронату – збереження сім’ї

для дитини або ж забезпечення іншого вирішення ситуації з врахуванням найкращих інтересів дитини;

? функціональна перевага: патронатний вихователь проходить відповідну підготовку та отримує професійну підтримку у процесі реалізації своєї діяльності, заробітну плату, соціальну допомогу для утримання дитини та пенсійне страхування;

? унікальна перевага (поруч з іншими формами допомоги дітям): можливість допомогти багатьом дітям.

Для України це нове явище, проте в країнах Європи завдяки влаштуванню дітей під патронат практично не існує дитячих будинків.

У світі робота патронатними батьками – це поширена і дуже почесна практика. Патронатні батьки проходять спеціальну підготовку – навчальний курс, який дозволяє опанувати всі нюанси роботи з дітьми, які через складні життєві обставини не можуть бути з рідними мамою і татом.

Послуга патронату над дитиною передбачає надання комплексу послуг з тимчасового догляду та виховання дітей в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, батьками складних життєвих обставин та/або на період прийняття рішення про набуття дитиною статусу дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування.

Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю відповідно до найкращих інтересів дитини.

Надання послуги з патронату дитині забезпечується, в першу чергу, патронатним вихователем. З моменту передачі її під патронат саме патронатний вихователь несе повну відповідальність за життя, збереження та покращення здоров’я дитини. Він професійно та майстерно налагоджує стосунки з дитиною, яка розлучена зі своїми батьками, оцінює її потреби, створює сприятливі, комфортні умови для розвитку та соціально- психологічної реабілітації дитини, формування чи підтримки важливих для неї родинних стосунків, а також готує дитину до повернення у свою родину або допомагає налагодженню контактів дитини з її новою сім’єю.

Так як послуга має надаватися на високому професійному рівні, особи, які виявили бажання стати патронатними вихователями (кандидати у патронатні вихователі), мають відповідати визначеним законодавством вимогам, а також пройти спеціальне навчання.

Патронатним вихователем може бути:

  • громадянин України, який має:
  • досвід виховання дитини/дітей,
  • відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні,
  • подав до соціального закладу за місцем проживання документи,
  • пройшов первинний відбір,
  • успішно пройшов навчання разом з повнолітнім членом своєї сімї.

В сімю патронатного вихователя можуть бути влаштовані:

  • новонароджені діти, залишені в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров’я, або яких відмовилися забрати батьки чи інші родичі;
  • підкинуті, знайдені діти;
  • безпритульні діти;
  • діти з сімей, в яких існує загроза їх життю та здоровю;
  • діти, які зазнали насильства, жорстокого поводження;
  • діти, батьки або особи, які їх заміняють, померли, безвісно відсутні;
  • діти, переміщені із тимчасово окупованої території, або району проведення бойових дій в зоні АТО/ООС;
  • інші діти, які за різних обставин певний час не можуть перебувати у власній сімї або їхні батьки чи особи, які їх заміняють, не можуть піклуватись про них.

Фінансування послуги з патронату

За надання послуги патронатний вихователь щомісяця отримує:

  • грошове забезпечення в розмірі 5-ти прожиткових мінімумів для працездатних осіб;
  • при влаштуванні 2-х і більше дітей віком до 1 року, неповнолітньої вагітної, дитини з ВІЛ, грошове забезпечення збільшується на 10% за кожну дитину та категорію, але сумарно не перевищує 50%;
  • соціальну допомогу на утримання та виховання дитини в розмірі 2,5 прожиткових мінімумів відповідно до віку дитини та 3,5 прожиткових мінімумів у разі влаштування дитини з інвалідністю;
  • сплату єдиного внеску за загальнообовязкове державне соціальне страхування за патронатного вихователя.

Якщо дана інформація виявилася для Вас корисною та цікавою, Ви виявили бажання створити патронатну сім’ю, за більш детальною інформацією звертайтеся до відділення соціальної роботи комунального закладу «Центр соціальних послуг» Гуляйпільської міської ради, що знаходиться за адресою: м. Гуляйполе, вул. Соборна, буд. 107, каб. 7; тел. (06145) 4-12-65.  Чекаємо!!!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь