Малинівська громада
Запорізька область, Пологівський район

ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБА ІНФОРМУЄ: Увага! Розпочався масовий літ яблуневої плодожерки!

Дата: 18.05.2021 12:06
Кількість переглядів: 874

 

        Фото без опису Яблунева плодожерка, є одним із злісних шкідників садів. Метелик темно-сірий у розмахі крил  18-20 мм. довжина тіла 10мм.  Активні метелики у вечірні години, вдень вони ховаються  на нижній частині листя і на гілочках. Через 2 – 3 дні після вильоту самиці стають статевозрілі і починають виділять речовину - статевий феромон , що притягує самців. Після парування, через 1 – 3 доби самиці відкладають яйця – по одному на плоди та листя, середня плодовитість метеликів першого покоління   50 - 150 яєць. Сума ефективних температур для вильоту метеликів яблуневої плодожерки – 90º- 110º, при переході  середньої температури повітря + 10º. Ембріональний розвиток при температурі  18 - 20º, триває 9 -10 днів, після чого з них відроджуються личинки плодожерки(гусениці). Сума ефективних температур складає  230º.   Перед вгризанням у плід, гусениця спочатку прикріпляється до шкірки павутинкою, а потім починає прогризати шкірку, після чого закриває вхідний отвір недогризками скріплюючи їх виділеннями і павутинкою. Гусениця харчується м’якоттю і насінням плоду.  Личинка линяє 5 раз. Після четвертої линьки гусениця, якщо поруч є інше яблуко, вона проникає в нього, якщо ні то вона повертається і дохарчовується  у пошкодженому  нею плоді . Заляльковування гусениці проходе в тріщинах кори дерев, біля кореневої шийки, під грудочкою  грунту,  у щільному павутинному коконі. На період заляльковування, сума ефективних температур складає 490º.

               Виліт другого покоління проходе при сумі ефективних температур 670º.

          Захист плодових дерев від плодожерки провести з 19.05.21, в період активного льоту метелика,  або після відродження личинок(гусениці), цей період збігається з цвітінням білої акації.  Застосовуються препарати інсектицидної дії , дозволені до використання на присадибних ділянках,  згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні» з дотриманням техніки безпеки при роботі з ними.

           Коли розпочнеться заляльковування личинок яблуневої плодожерки, на стовбурах дерев розвішують ловчі пояси, які  потім переглядають ,  після чого спалюють  або проварюють їх,  для застосування  до наступного разу.

  

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь